
The Honorable Stephen Horn 
Chairman 

June 14, 2002 

' ' 
Subcommittee on Government Efficiency, 
Financial Management and Intergovernmental Relations 

Committee on Government Reform 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515-6143 

Dear Chairman Horn: 

In your letter of June 5, 2002, you asked this Office to 
provide you with information about the reporting requirements for 
gifts to the President under the Ethics in Government Act and what 
additional Presidential gifts and information about them would be 
subject to public release under H. R. 1081. Additionally, you 
welcomed any other observations or suggestions about H.R. 1081 and 
its relationship to the Ethics in Government Act. 

With regard to your questions about the actual requirements of 
reporting under the Ethics in Government Act and H.R. 1081, I have 
enclosed a comparison of the gift reporting requirements for the 
President under the Ethics in Government Act and the Presidential 
gift reporting requirements for heads of government agencies and 
the Archivist pursuant to the terms of H.R. 1081. Since the Act 
and the bill refer to the definition of "gift" as it appears in 
section 109 (5) of the Ethics in Government Act, I have also 
enclosed the language of section 109(5) for your reference. Please 
note, however, that "Presidential gift", as the term is used in 
H.R. 1081, would by its terms expand the definition of "gift" 
beyond the current section 109(5). 

The Ethics in Government Act requires the President to report 
publicly all personal gifts he receives from any one source during 
a calendar year if the value of the gifts from that source exceeds 
$260. Gifts with a market value of $104 or less are not counted in 
determining the $260 threshold. In addition, certain gifts are 
excluded from the reporting requirements, including gifts from 
relatives and certain gifts of a de minimis nature. The 
requirement to report is personal to the President and covers gifts 
accepted by him during the previous calendar year of his 
Presidency. It does not cover gifts offered to the President, but 
not accepted by him personally. We understand that, over the years 
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and many Administrations, the majority of the gifts that are 
offered to the President are not personally accepted, but rather 
accepted or otherwise disposed of by the Government. 

The reporting requirements of H.R. 1081 would create what 
appears to be a public Government tracking system for "Presidential 

' gifts" that must be maintained by others; these requirements would 
not be a personal obligation of the President. However, in 
tracking and accounting for the various Presidential gifts, the 
Archivist would be required to make available to the public a list 
of all gifts offered of any value to the President, both personal 
and non-personal. In addition, section 3 of the bill (proposed 
§ 2208 (e)) would require the Archivist to report "each proposed 
disposition" of all Presidential gifts valued at $250 or above to 
Congress. This might be read to require the Archivist to make a 
report to the Congress before the President can personally accept 
any gift. 

With regard to observations or suggestions about H.R. 1081, 
this Office has serious reservations concerning those provisions of 
the bill applicable to gifts to, or for the benefit of, the 
President personally. The documenting of gifts accepted 
personally, as opposed to those dealt with officially, has always 
been treated separately, and we believe that separate treatment 
should continue. Personal gifts are publicly documented on the 
financial disclosure form of each high-level government official, 
including the President, in order to allow the public to assure 
itself that there is integrity in a public official's decision­
making. We believe that the requirement under current law of 
public disclosure of gifts above a stated value that have been 
accepted by the President personally is sufficient. We also regard 
the proposal (under one reading of the draft legislation), to 
require the Archivist to make a report to the Congress before the 
President can personally accept any gift, as unnecessary in light 
of the existing public disclosure requirements for gifts personally 
accepted by the President. To the extent that H.R. 1081 would 
require the President to report and release information that 
already must be disclosed pursuant to the Ethics in Government Act, 
we find such language to be redundant. Moreover, as H.R. 1081 
would mandate the Archivist to inventory Presidential gifts given 
by relatives, we find the scope of the bill to be overly broad. 
Current law excludes gifts from relatives from public disclosure, 
and we believe that, in the interests of personal privacy, this 
limited exclusion from reporting should continue. For the public 
to be given knowledge of personal gifts exchanged between the first 
family and their relatives would be far too intrusive. 
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Moreover, it is our view that the current system for public 
reporting of gifts accepted by the President personally has 
demonstrated its effectiveness in ensuring the proper disposition 
of Presidential gifts. As you know, in response to questions 
raised by the public about President Clinton's receipt of gifts 
during the last year of his Presidency, several gifts were returned 
to the Government for disposition. 11 

Conversely, gifts dealt with officially should not be 
documented in a way that might imply personal involvement of the 
President. To merge the reporting of personal and official gifts 
in one report, especially when personal gifts are already publicly 
reported elsewhere, may mislead the public. 

Based on these concerns, we suggest that the reporting of any 
gifts accepted by the President personally be deleted from coverage 
in H.R. 1081. For those provisions of the bill that address the 
inventory and reporting of gifts offered to the President, but not 
accepted by him personally, we defer to the views of the National 
Archives and Records Administration, the National Park Service, and 
other agencies that have a role in the inventory and disposition of 
such gifts. Those agencies are in a better position to judge the 
appropriateness of H.R. 1081 to gifts not accepted by the President 
personally. 

The Office of Management and Budget advises that, from the 
standpoint of the Administration's program, there is no objection 
to the presentation of this report to the Committee. 

Enclosures (2) 

Sincerely, 

hL~~JU---
Amy L. Comstock 
Director 



Ethic~ in Government Act (EIGA) Requirements H.R 1081:Requirements 

The President. The head of a federal office or agency, having possession of any record containing any 
information regarding the receipt, location, control, or disposition of a Presidential gift, 

Who must report. 
must report such information to the Archivist. In turn, the Archivist must make available 
to the public upon request any information in the inventory maintained and report to the 
Congress the "proposed disposition" of certain Presidential gifts. 

Any gift, as defined by §I 09(5) ofEIGA, accepted by the President and any gift accepted Any gift, as defined by§ 109(5) ofEIGA, that is also a "Presidential gift" defined as one 
by the President's spouse or dependent child not received totally independent of their to, or for the benefit of, the President personally, the President in his or her official 
relationship to the President which meets the following current value requirements: capacity, the Executive Residence at the White House, or a Presidential archival 

depository, other than a gift from a foreign government. . a value of more than $260; or . one of other gifts of more than $104 from the same source which aggregated 
during the reporting period have a value of more than $260. 1 

(Note: This can include gifts accepted pursuant to the Foreign Gifts Act.) 

Exceptions: Exceptions: 

-
Gifts from relatives, as that term is defined in § I 09(16) ofEIGA; gifts of food, lodging and None. 

What must he entertainment received as personal hospitality, as that is defined in§ 109(14) ofEIGA; 
I 

reported, certain other de minimis gifts. Reimbursements by political organizations are reported to 
the Federal Election Commission. 

Details of Gifts: Details of Gifts: 

the identity of the source; . the donor; 
a brief description of gift; and . a description of the gift; 
the value of gift. . the estimated cost or appraised value; 

the date of receipt by the Federal Government; . any indication of whether the intent of the donor was to make the gift to the 
United States or to the President personally; and . the current location and status of the gift including identification of the federal 
agency or other person having control of the gift. 

' 

No. Yes. The Archivist must report to the Committee on Governmental Affairs and the 
Prior approval/ Committee on Government Reform each proposed disposition of a Presidential gift other 

notification of intent than: 
to accept or 

otherwise dispose of . a gift from a relative of the President; and 
gift. . a gift having a value of less than $250 . 

Each year the President must list reportable gifts accepted during his Presidency for the The inventory maintained by the Archivist is permanently available to the public. 
Period covered by previous calendar year and upon leaving the Presidency. The President's financial 

the report. disclosure reports are publicly available pursuant to the Ethics in Government Act for 6 
years after filing. 

I 
The EIGA states that the minimun1 threshold is $250 or the minimum threshold set for the Foreign Gifts Act. The value of gifts to be aggregated is also adjusted by the same percentage as the 

Foreign Gifts 1nini1na! amount. Consequently, these amounts are nO\V $260 and $104, respectively. 



TITLE 5--APPENDIX 

ETHICS IN GOVERNMENT ACT OF 1978 

TITLE !--FINANCIAL DISCLOSORE REQUIREMENTS OF FEDERAL PERSONNEL 

Sec. 109. Definitions 

For the purposes of this title, the term--

(5) ''gift' 1 means a payment, advance, forbearance, rendering, 

or deposit of money, or any thing of value, unless consideration of 

equal or greater value is received by the donor, but does not 

include--

(A) bequest and other forms of inheritance; 

(B) suitable mementos of a function honoring the reporting 

individual; 

(C) food, lodging, transportation, and entertainment 

provided by a foreign government within a foreign country or by 

the United States Government, the District of Columbia 1 or a 

State or local government or political subdivision thereof; 

(D) food and beverages which are not consumed in connection 

with a gift of overnight lodging; 

(E) communications to the offices of a reporting individual, 

including subscriptions to newspapers and periodicals; or 

(F) consumable products provided by home-State businesses to 

the offices of a reporting individual who is an elected 

official, if those products are intended for consumption by 

persons other than such reporting individual; 


